Trenutno se predvaja

Naslov

Izvajalec

Background

Je sosežig res nevaren?

OBJAVILon 15 decembra, 2020

je-sosezig-res-nevaren?

Šoštanj – Kot na svojih spletnih straneh poroča občina Šoštanj, je recenzija poročila o vplivih na okolje zaradi načrtovanega sosežiga nenevarnih odpadkov v Teš, ki jo je naročila  občina, pokazala, da se bo s sosežigom z izpusti povečal obremenitev okolja s težkimi kovinami in drugimi onesnaževali, poslabšala kakovost zraka in tal ter da bo sosežig negativno vplival na zdravje ljudi.

Kot je razvidno iz recenzije, ki jo je izdelal Inštitut za okolje in prostor iz Celja, objavljena pa je na spletnih straneh šoštanjske občine, je gorivo pridobljeno iz nenevarnih odpadkov (SRF) primerno za sežigalnice, čemur pa Teš ni namenjen. Po oceni omenjenega inštituta se bo emisija ogljikovega dioksida pri sosežigu zmanjšala, vendar pa ni upoštevana emisija ogljikovega dioksida iz tovornjakov, saj se še ne ve, na katero lokacijo bodo vozili odpadke in kdo bo njihov dobavitelj.

Delno nadomeščanje lignita z gorivom SRF po navedbah inštituta ne bo bistveno podaljšalo čas obratovanja Premogovnika Velenje, bo pa poslabšalo kakovost okolja. Več podatkov na spletni strani Občina Šoštanj (sostanj.si)

V Tešu se z omenjeno analizo ne strinjajo, saj ocenjujejo, da ni ustrezno in dovolj strokovno pripravljena.

The post Je sosežig res nevaren? appeared first on Novice: Velenje, Šoštanj, Šmartno ob Paki – Naš čas.


BRALČEVO MNENJE

ODDAJ KOMENTAR


error: Content is protected !!