Trenutno se predvaja

Naslov

Izvajalec

Background

Konjiško, Zreško, Vitanjsko: število brezposelnih spet naraslo

OBJAVILon 15 decembra, 2020

konjisko,-zresko,-vitanjsko:-stevilo-brezposelnih-spet-naraslo

Urad za delo Slovenske Konjice. Potem ko se je brezposelnost na tem območju nekaj mesecev nižala, je prejšnji mesec spet narasla.

Konec novembra je bilo na območju Urada za delo Slovenske Konjice 1.251 registriranih brezposelnih oseb, kar je slaba dva odstotka več kot konec oktobra.
Glede na enako obdobje lani je bila v letošnjem novembru brezposelnost na Konjiškem, Zreškem in Vitanjskem višja za slabe štiri odstotke.

Največ zaradi izteka pogodb

Med novo prijavljenimi na Uradu za delo Slovenske Konjice je bilo letos največ brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas (574 oseb), 238 je bilo presežnih delavcev, 123 iskalcev prve zaposlitve in 10 brezposelnih zaradi stečajev.
Med registriranimi brezposelnimi osebami je na konjiškem Uradu za delo še vedno največ dolgotrajno brezposelnih, nekaj več žensk kot moških, po starostni strukturi prevladujejo osebe, stare več kot 50 let (40 odstotkov).
“Starejši in dolgotrajno brezposelni predstavljajo ciljno skupino, ki je teže zaposljiva zaradi določenih omejitev, zlasti zdravstvenih. Problem dolgotrajne brezposelnosti je zaskrbljujoč zlasti zaradi izgubljanja stika s trgom dela, zmanjšane socialne vključenosti, izgubljanja samopodobe, kajti osebe se po daljši odsotnosti s trga dela soočajo tudi z osebnimi stiskami,” zaznava vodja urada za delo I Jožica Razpet.

Podobno v regiji

Na območju celotne regije oziroma Območne službe Celje se je brezposelnost v primerjavi s prejšnjim mesecem le nekoliko znižala, in sicer za 34 oseb oziroma manj kot pol odstotka. V primerjavi z lanskim novembrom pa se je registrirana brezposelnost zvišala za dobrih 9 odstotkov. Na območju celotne celjske regije je bilo konec novembra registriranih 8.766 brezposelnih oseb.

Koliko jih najde zaposlitev?
Od 1.137 oseb, ki so se v obdobju od januarja do novembra odjavile iz evidence konjiškega Urada za delo, je bilo 850 oseb vključenih v zaposlitev oziroma samozaposlitev, kar je 26 odstotkov več kot v tem obdobju lani. (N. K.)

 

Prispevek Konjiško, Zreško, Vitanjsko: število brezposelnih spet naraslo je bil objavljen na Novice.si.


BRALČEVO MNENJE

ODDAJ KOMENTAR


error: Content is protected !!