Trenutno se predvaja

Naslov

Izvajalec

Background

Simbolična saditev breze ob pričetku gradnje Interpretacijskega centra Ig

OBJAVILon 10 oktobra, 2019

V sredo, 9. 10. 2019, je občina Ig ob pričetku gradnje Interpretacijskega centra, v katerem bo predstavljena biotska raznovrstnost in kulturna dediščina kolišč na Ljubljanskem barju, so simbolično zasadili brezo. Udeležili so se predstavniki občin s področja Ljubljanskega barja, minister za kulturo mag. Zoran Poznič, in predstavniki Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Ig z okolico je poznan po najstarejši kulturi koliščarjev oz. mostiščarjev, ki so bili prvi naseljenci tega prostora, raznoliki pokrajini in visokim deležem zavarovanih območij. Prebivališča na kolih so na Ljubljanskem barju gradili prebivalci tega območja skozi tisočletja. Najstarejše znano kolišče pa leži ob strugi potoka Resnik. Prva večja poselitev barjanske kotline na kolih, sega kar 7 tisočletij v preteklost.

Za lažje spoznavanje in razumevanje načina življenja koliščarjev, bodo v interpretacijskem centru ohranjali to bogato zgodovino. Razstavljeni bodo predmeti, ki so jih našli na območju Iga. S projektom “na kolih” želi občina doseči večjo prepoznavnost, pospešiti razvoj turizma, spodbuditi lokalno skupnost k sodelovanju in dodati vrednost že obstoječi ponudbi.

Vir: https://www.obcina-ig.si


BRALČEVO MNENJE

ODDAJ KOMENTAR


error: Content is protected !!