Trenutno se predvaja

Naslov

Izvajalec

Background

SLOVESNA OTVORITEV RAZSTAVE 8 DESETLETIJ MIROSLAVA CERARJA

OBJAVILon 29 novembra, 2019

V sredo, 20. novembra 2019, smo v dvorani Mestne knjižnice Grosuplje slovesno odprli razstavo 8 desetletij Miroslava Cerarja, kot nam že ime pove, posvečeno našemu občanu, olimpioniku Miroslavu Cerarju, ob praznovanju njegovega 80. rojstnega dneva.

Slovesnega dogodka so se udeležili župan dr. Peter Verlič s soprogo Barbaro Tekavec Verlič, direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar, avtor razstave prof. dr. Ivan Čuk, občinski svetnice in svetniki, predstavniki zavodov in institucij. S svojo prisotnostjo nas je počastil tudi sam olimpionik Miroslav Cerar, z nami pa so bili tudi njegovi sodelavci oz. sotekmovalci iz Športnega društva Narodni dom in njihov trener.

Zbrane v dvorani je lepo pozdravila v.d. direktorica Mestne knjižnice Grosuplje Roža Kek, ki se s prijetnimi občutki še vedno spominja ravno tako novembrskega večera, izpred desetih let, ko so v knjižnici predstavljali knjigo Miroslav Cerar in njegov čas. Izšla je v čast njegovi 70-letnici. »So dogodki in dnevi, ki nam za vedno ostanejo v lepem spominu,« je dejala. Takrat sta se jubilantu pridružila tudi njegova sotekmovalca in prijatelja Tine Šrot in Janez Brodnik. »In skupaj so obujali spomine in potrdili naše zavedanje, da s talentom in vztrajnostjo, etičnimi in moralnimi vrednotami, značajem, da igraš po pravilih, delaš, kar je prav in prevzemaš odgovornost za svoja dejanja, postaneš in ostaneš zmagovalec. Zaznamuješ prostor in čas, kot ga je in ga zaznamuje spoštovani Miroslav Cerar,« je še povedala. Na predlog župana dr. Petra Verliča, da ob njegovem letošnjem jubileju v Mestni knjižnici Grosuplje gostijo razstavo 8 desetletij Miroslava Cerarja, pa so se tako z veseljem odzvali. Gre za njegovo domačo knjižnico, katere član je in jo tudi obiskuje.

Povedala je še, da odprtje razstave lepo sovpada z dnevom splošnih knjižnic, Miroslavu Cerarju pa je ob tej priložnosti ob njegovem jubileju tudi iskreno čestitala. »On nam je navdih za ustvarjalno in vseživljenjsko aktivno učenje. Navdih za osebno rast, negovanje prijateljstev in plemenitega značaja,« je še dejala.

»Miro je prijatelj, prijatelj občine Grosuplje, občan, prijatelj grosupeljskega športa,« pa je dejal župan dr. Peter Verlič. Ne zamudi skoraj nobene podelitve priznanj športnikom in športnicam v naši občini, ko vidi mlade, nadobudne športnike, kako prejemajo priznanja, pa se mu vedno tudi malo rosijo oči. »In mislim, da je lahko popotnica tvojemu visokemu jubileju, vsemu temu, kar si prinesel Slovencem v svetovnem olimpijskem športu, ravno to, da v tej občini poskušamo čim bolje poskrbeti, da bodo naši mladi, naši otroci imeli pogoje za šport, in da jih bo to odvrnilo od kakšne stranpoti. In imajo vzornika, imajo legendo. In smo zelo ponosni, zato se kar malo čutimo olimpijska občina,« je še dejal.

Tako je vesel, da v občini v zadnjem času precej pozornosti posvečamo tudi infrastrukturi. Veliko igrišč se je zgradilo po vaseh, Polica ima tudi svojo novo športno dvorano, ta se gradi tudi pri Osnovni šoli Louisa Adamiča Grosuplje na Tovarniški. Na zadnji seji občinskega sveta smo sprejeli občinski podrobni prostorski načrt za Koščakov hrib, za veliko športa in rekreacije, na decembrski seji pa bo sprejet še občinski podrobni prostorski načrt za Športni park Brezje.

Župan je ob tej priložnosti Miroslavu Cerarju, legendi, olimpioniku, v svojem imenu in v imenu vseh občank in občanov občine Grosuplje izročil tudi zahvalo, mu ob njegovem jubileju iskreno čestital ter mu zaželel še veliko uspehov, da bo še naprej uspešno opravljal svoje športno poslanstvo in da bo naslednje leto, ko ga čaka odgovorna naloga, Slovenijo uspešno zastopal na olimpijadi.

Zbrane na dogodku je nato nagovoril tudi legenda in športnik, velikega duha in srca, olimpionik Miroslav Cerar. Zaupal nam je, da se je ravno dobro vrnil z Japonske, kamor se je odpravil na povabilo japonske države, tam pa so zanj pripravili nepozaben sprejem, tako da je še vedno pod močnimi vtisi res lepega obiska.

Sicer pa se je lepo zahvalil, da ta razstava lahko krasi tudi prostore naše knjižnice, razstava mu je v veliko čast in mu veliko pomeni. Zaupal pa nam je še, da si jo je predhodno že tudi ogledal in se še pred njenim uradnim odprtjem sprehodil po prostorih naše knjižnice. Bil je navdan z nostalgijo po preteklosti, o svojih prijateljih, s katerimi so skupaj trenirali, vadili, pridružili pa so se nam tudi na odprtju razstave, pa je dejal, da se še danes skupaj vsakotedensko družijo.  

Nekaj besed je ob tej priložnosti spregovoril tudi avtor razstave prof. dr. Ivan Čuk, ki nam je zaupal, kako je do razstave prišlo. Njena priprava je bila dokaj zahtevna, saj je arhiv Miroslava Cerarja izjemno bogat. Arhiv Leona Štuklja je obsegal okoli 4000 fotografij in 600 muzealij, Mirov arhiv pa je še bolj obsežen, saj vseeno živi v obdobju, ki je bilo bolj bogato. Na kratko je opisal razstavo ter izpostavil nekaj zanimivih in pomembnih dogodkov iz njegovega življenja. »Pri opisu tekmovanj nismo toliko opisovali, koliko odličij je takrat dosegel, ampak kaj se mu je takrat dogajalo. To pa v bistvu prikazuje na eni strani njegovo širino, na drugi strani pa tudi utrinek takratnega časa iz njegove telovadne poti,« je še dejal.

Z glasbo sta dogodek obarvali učenki Glasbene šole Grosuplje Kalindi Mihelič in Keira Harley, na klavir nam je zaigral tudi pianist Ernest Miklič, prof. glasbene šole Tvoja glasba. »Vse najboljše« so olimpioniku Miroslavu Cerarju zapele pevke Ženskega pevskega zbora Magdalena, prireditev pa je povezovala Jasmina Mersel, ki nas je lepo popeljala skozi njegovo življenjsko zgodbo.

Šampionska zgodba dvakratnega olimpijskega zmagovalca, štirikratnega svetovnega in desetkratnega evropskega prvaka se je sicer začela, ko je pri 9 letih prestopil prag gimnastične dvorane v Narodnem domu v Ljubljani. Z osvajanjem kolajn je postal pravi zmagovalec, vendar pa je sočasno ostal zvest sebi, preprost, vljuden, spoštljiv in pošten človek. Odlikovali ga niso le izjemni športni dosežki, temveč tudi življenje po treningih in tekmovanj.

Po telovadbi je uspešno končal študij prava in dolga leta delal kot odvetnik. Redki so športniki, ki jim uspe študij uspešno združiti s kariero vrhunskega športnika. Kot odvetnik je iskal pravico. V zadnjih desetletjih pa se posveča ranljivim skupinam. Bori se za fair play in pravičnost v športu. Je eden od ustanoviteljev Olimpijskega komiteja Slovenije, predseduje Slovenski olimpijski akademiji in je ambasador Slovenije za šport, toleranco in fair play.

Razstava 8 desetletij Miroslava Cerarja je na ogled po celotni Mestni knjižnici Grosuplje in je razvrščena po tematskih sklopih. V dvorani je tako razstavljen tematski sklop Raznoliko življenje Miroslava Cerarja, v galeriji Miroslavovo društvo in učitelji, po etažah knjižnice pa tematski sklop Telovadna pot.

Razstava bo v Mestni knjižnici Grosuplje na ogled vse do 20. januarja 2020.


BRALČEVO MNENJE

ODDAJ KOMENTAR

Vaš email naslov ne bo objavljen. Označena polja z (*) je potrebno izpolnitierror: Content is protected !!