Trenutno se predvaja

Naslov

Izvajalec

Background

Slavje tridesetletnega ustvarjalnega žuborenja na Jurčičevi domačiji

OBJAVILon 5 decembra, 2019

Na Jurčičevi domačiji na Muljavi je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja ob društvu z močno gledališko tradicijo zrastlo še eno društvo, ki se lepo vključuje v poslanstvo muzeja. To je Kulturno društvo Kresnička, ki je minulo soboto obeležilo 30-letnico delovanja in na ogled postavilo bogato zbirko likovnih del različnih ustvarjalcev treh desetletij.

»Danes je galerija Kresnička na Jurčičevi domačiji prostor tridesetletnega ustvarjalnega kipenja in žuborenja na likovnem, literarnem, galerijskem in etnografskem področju. Vsako srečanje je svojevrsten praznik, poklon likovnih ustvarjalcem – mladim in modrim, poklon slovenski besedi, medgeneracijskemu sožitju in lepoti življenja«, je o slavljenki 

Kresnički povedala Tatjana Lampret, ki diha z njo že vsa tri desetletja. Da je iskra preskočila na Kresničko sta predvsem zaslužna Štefan Horvat, ambasador slovenske ljubiteljske likovne kulture, slikar in častni občan Ivančne Gorice ter akademski kipar Boris Prokofjev, ki sta že v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja v nekdanji skupni občini Grosuplje začela s prebujanjem likovne dejavnosti. Najdaljšo tradicijo ima prav likovna dejavnost in z njo 25 zaporednih izvedb delovnih srečanj slikarjev, poimenovanih Ex tempore Muljava, na katerih se je v vseh letih zvrstilo preko 150 odraslih slikarjev. Močno se je razvilo tudi literarno področje, saj se člani radi vračajo k svojemu vzorniku Josipu Jurčiču in s tem odkrivajo bogastvo literarne zapuščine. Skovale so se številne rime, tiste prave dozorele pa so našle prostor v pesniških zbirkah.

Del društva oziroma te lepe zgodbe so tudi najmlajši. V društvu se preizkušajo skoraj na vseh področjih, od glasbe, gledališča, likovnega ustvarjanja, plesa in giba ter arhitekture. Na tokratni jubilejni prireditvi so se predstavili z improvizacijo krajše predstave Pod medvedovim dežnikom.

Bogato ustvarjalno delo Kulturnega društva Kresnička je z obiskom počastil tudi župan Dušan Strnad. V nagovoru je še posebej izpostavil zahvalo vsem Muljavcem, saj skrbno in odgovorno nadaljujejo poslanstvo ter tradicijo rojaka Josipa Jurčiča. Povedal je še, da si na Občini močno prizadevajo in upajo na najboljše, da leto 2021, ko bo Slovenija predsedovala v evropski uniji, postane Jurčičevo leto. Takrat bo minilo 150 let, odkar je Jurčič postal urednik slovenskega naroda. V nadaljevanju je župan Strnad društvu, katerega vodi Borut Lampret, izročil spominski kovanec Prijetno domače.


BRALČEVO MNENJE

ODDAJ KOMENTAR


error: Content is protected !!