Trenutno se predvaja

Naslov

Izvajalec

Background

Industrije ne bomo ustavljali

OBJAVILon 14 decembra, 2020

industrije-ne-bomo-ustavljali

V četrtek so po 6453 opravljenih testih potrdili 1813 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih je tako 28-odstoten. V bolnišnice pa po pomoč zaradi bolezenskih zapletov prihajajo tudi bolniki, ki so covid-19 že preboleli. V bolnišnici se zaradi covida-19 zdravi 1268 bolnikov – 10 več kot dan prej, 196 jih je na intenzivni enoti – sedem več kot v sredo. 49 bolnikov s covidom-19 je umrlo – 34 v bolnišnicah, 15 pa v domovih za starejše.

Glede na število novih okužb po občinah imamo tudi danes podobno sliko kot pretekle dni, je povedala Maja Bratuša, namestnica vladnega govorca za covid-19.

V Saša regi je bilo včeraj v Velenju 37 okužb, v Šoštanju 7, v Šmartnem ob Paki 4, v Mozirju 6, v Nazarjah 1, na Rečici ob Savinji 3, v Gornjem Gradu 7, na Ljubnem 1, v Lučah 2, v Solčavi 2 primera okužbe.

V nam bližnjih občinah pa je bilo v Črni na Koroškem 3, v Mežici 4, na Prevaljah 7, na Ravnah na Koroškem 10, v Dravogradu 19, v Slovenj Gradcu 14, v Mislinji 7, v Vitanju  8, na Dobrni 1, v Vojniku 10, v Celju 40, v Žalcu 17, na Polzeli 8, na Vranskem 1, v Braslovčah 6, v Preboldu in na Taboru pa po dve okužbi.

Vračajo se bolniki, ki so covid-19 že preboleli

Vedno več je tudi bolnikov, ki so preboleli covid-19 in se vračajo na urgenco po pomoč. V zadnjih tednih to število narašča in zdaj po Možinovih besedah že presega deset na dan. “Največ je takih, ki pridejo zaradi zapleta z bakterijskimi pljučnicami, sledijo jim trombotični zapleti, nato pa še široka paleta raznih bolnikov, ki imajo kronične bolezni, ki so se jim zaradi covida poslabšale, na primer bolniki s sladkorno boleznijo. Nekaj bolnikov pride zaradi poslabšanja ledvične funkcije in zato, ker jim med potekom bolezni dodatno opeša srce, saj je znano, da covid velikokrat poškoduje srce. Bojimo se, da nas bodo obremenjevali močneje tudi v naslednjih mesecih,” je opisal. Večinoma so to starejši bolniki, a so med njimi tudi mlajši, stari okoli 50 let.

Če pogledate nekaj študij iz tujine, se kaže, da se kar 15 odstotkov bolnikov, ki so preboleli hujšo obliko covida, vrne v bolnišnico v dveh mesecih. Po nekaterih podatkih kar 5 do 10 odstotkov teh, ki so preboleli najhujšo obliko covida, v dveh mesecih po okužbi umre. To bo hudo breme za zdravstvo tudi v prihodnje,” je še dejal Možina.

Industrije ne bomo ustavljali

Premier Janez Janša, ki je v Bruslju, je pred sobotnimi pogovori s predstavniki gospodarstva in zdravstva glede koronskih ukrepov poudaril, da Slovenija industrije ne bo ustavljala. Bodo pa  poostrili nadzor nad upoštevanjem ukrepov.

Prvo cepivo naj bi k nam prispelo konec decembra, del sedanjih ukrepov pa bo verjetno veljal še do sredine prihodnjega leta.

The post Industrije ne bomo ustavljali appeared first on Novice: Velenje, Šoštanj, Šmartno ob Paki – Naš čas.


BRALČEVO MNENJE

ODDAJ KOMENTAR


error: Content is protected !!