Trenutno se predvaja

Naslov

Izvajalec

Background

20. DOBRODELNA PRIREDITEV Z ROKO V ROKI

OBJAVILon 29 novembra, 2019

V nedeljo, 24. novembra 2019, je v Kulturnem domu Žalna potekala tradicionalna dobrodelna prireditev Z roko v roki. V Žalni je bil praznik dobrodelnosti, dobrih dejanj, povezanosti krajank in krajanov za skupno dobro. Ta je bil letos še bolj očarljiv. Mineva namreč jubilejnih 70 let od ustanovitve Krajevne organizacije Rdečega križa Žalna, tradicionalna dobrodelna prireditev Z roko v roki pa je letos odprla naše dlani, povezala naša srca, že 20. zapovrstjo.

Prireditve so se udeležili župan dr. Peter Verlič, direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar s soprogo mag. Janjo Garvas Hočevar, predsednica Rdečega križa Slovenije mag. Vesna Mikuž, župnik Andrej Šink, ravnateljica Osnovne šole Louisa Adamiča Grosuplje Janja Zupančič, predsednica Krajevne skupnosti Žalna Danijela Pirman, vodja Podružnične osnovne šole Žalna Irena Rakar, direktorica vrtca Kobacaj Ksenija Štibernik, predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Žalna Drago Goršič in seveda mnogi tamkajšnji krajanke in krajani.

»Iskrene čestitke ob 70. obletnici Krajevne organizacije Rdečega križa Žalna, iskrene čestitke za 20 let prireditve Z roko v roki,« je dejal župan dr. Peter Verlič ter se Krajevni organizaciji Rdečega križa Žalna toplo in iskreno zahvalil za prizadevno delo. »Tisti, ki so občutili, kaj lahko roka da, kako lahko pomaga s tistimi majhnimi malenkostmi, s tisto drobno podporo, včasih z nasmehom, seveda nesebično, kot dobri ljudje dajo, in potem na drugi strani seveda tisti, ki pomoč potrebujejo,… to je neprecenljivo. In to se je ohranilo 70 let,« je dejal.

Imamo srečo, da je naša občina med bolj razvitimi, da se ne soočamo s stiskami, kot jo je predstavljalo na primer podjetje Mura v Murski Soboti. Ampak kljub temu je to zavedanje, da so ljudje, ki potrebujejo našo roko, izredno pomembno.

Župan je z nami delil še naslednjo misel, izhajamo iz krščanske tradicije, kjer je usmiljenje, solidarnost, pomoč zelo visoko na lestvici. A to je univerzalno. »Če znamo pomagati drug drugemu, če si znamo prisluhniti, lahko res veliko naredimo,« je dejal.

Povedal je še, da bomo z novim letom tudi občine, Ig, Škofljica, Grosuplje, Ivančna Gorica in Dobrepolje, za posamezne naloge združile svoje moči in ustanovile skupno občinsko upravo, z namenom, da nas bo 5 občin še uspešneje delovalo v dobro občank in občanov, da bomo poskusili pridobiti še več evropskih sredstev tudi za medgeneracijsko sodelovanje in druge podobne programe.

»Lepo pričakovanje adventa, malo umiritve, vesel božič ter potem veselo in srečno novo leto,« je ob koncu govora vsem zbranim še zaželel župan.

Predsednica Rdečega križa Slovenije mag. Vesna Mikuž pa je bila nad samo prireditvijo resnično ganjena. »To, kar vidim danes, je to, kar sem si predstavljala, da Rdeči križ mora biti. In dejansko danes vem, predsednica sem šele od junija letos, da sem se prav odločala. Da so v Rdečem križu ljudje, ki si želijo pomagati sočloveku, in ki imajo vrednote, ki jim v gibanju sledijo, solidarnost, prostovoljstvo, dobrodelnost, nediskriminatornost,« je dejala ter še povedala, da to ni samo po sebi umevno in da upa, da bodo to negovali še naprej.

Krajevni organizaciji Rdečega križa Žalna je ob 70-letnici delovanja iskreno čestitala.

Predstavnica Krajevne organizacije Rdečega križa Žalna Tatjana Prijatelj Baranašič pa nas je ob tej priložnosti popeljala v čas nastanka organizacije, v čas pred 70 leti.

Bilo je 23. oktobra 1863, ko je bila v Ženevi ustanovljena mednarodna organizacija Rdečega križa, ki danes deluje v 160 državah. Rdeči križ Slovenije je bil nato ustanovljen 18. junija 1944 na osvobojenem ozemlju v Gradacu v Beli krajini. Na območju Grosupljega pa je delovanje Rdečega križa prvič zaznano po drugi svetovni vojni, in sicer najprej v organizaciji takratnega okraja Grosuplje. To je bil tudi čas, ko so se pričele po Sloveniji ustanavljati krajevne organizacije. In ustanovno leto za Krajevno organizacijo Rdečega križa Žalna je po pripovedovanju gospe Francke Drobnič bilo leto 1949.

Zasluge za ustanovitev imata dr. Franc Podkoritnik in njegova žena Vera. Prvi in dolgoletni predsednik te organizacije je bil Alojzij Steklasa, med prvimi člani so bili tudi Francka Drobnič, Nežka Koščak, Janez Novljan in Martin Zrnec.

Takrat, v povojnem času, je bila revščina velika. Da so lahko pomagali najbolj ubogim, so jim z zbrano članarino nakupili bone za nakup hrane. Stanje v Sloveniji se je nato počasi stabiliziralo, začele so se graditi tovarne, ljudje so dobili delo. Toda pomoč Rdečega križa je bila v Žalni vedno dobrodošla. Aktivni, delovni člani so obiskovali starejše in bolne sokrajane, ob raznih nesrečah so organizirali humanitarne akcije, delili so hrano, prizadevali so si pridobiti čim več krvodajalcev. Tako je šlo iz generacije v generacijo.

V letu 2000 pa je prišlo do delovne nesreče, ko se je pri sečnji dreves v gozdu hudo poškodoval mlad fant, sokrajan Toni Zakrajšek. Žalosten dogodek. Spraševali so se, kako se to lahko zgodi nekomu, ki je priden, delaven, vedno pripravljen nuditi pomoč drugim. Člani Krajevne organizacije Rdečega križa Žalna, pod vodstvom predsednika Ivana Štibernika, so iskali rešitev, kako bi Toniju vsaj malo olajšali težko situacijo, v kateri se je znašel. Takratni tajnici Krajevne organizacije Rdečega križa Žalna Mojci Kastelic se je porodila ideja o dobrodelni prireditvi. Strinjali so se z njo in prireditev poimenovali »Z roko v roki« ter jo isto leto že tudi izvedli.

Prireditev je bila dobro obiskana in to jim je dalo upanje in moč, da z njo lahko nadaljujejo. Letos je tako že dvajseta, s prostovoljnimi prispevki zbranimi na prireditvi pa tako vsako leto pomagajo ljudem v stiski, ljudem, ki pomoč potrebujejo.

Tatjana Prijatelj Baranašič nam je povedala, da bodo finančna sredstva, zbrana na letošnji prireditvi, v celoti namenili Anji, ki je pri svojih 23 letih doživela anevrizmo v možganih. Po poškodbi je ostala telesno in govorno prizadeta. Za okrevanje potrebuje terapije in tako jo čaka 3 mesečna terapija z robotiko, ki jo nujno potrebuje, da lahko shodi. Terapijo mora v celoti kriti njena družina.  

Prav tako pomoč potrebuje še eno dekle iz njihove okolice, 28 letna Teja. Je v nezavidljivem zdravstvenem stanju, kajti njena diagnoza je mišično živčno obolenje. Tudi njej bodo pomagali po svojih najboljših močeh.

Sicer pa zadnja štiri leta v Krajevni organizaciji Rdečega križa Žalna aktivno deluje13 članov, pod vodstvom predsednice Olge Jaketič. Njihova humanitarna dejavnost obsega delitev hrane, paketov, plačevanje položnic, finančna pomoč, obiskovanje njihovih varovancev, skrb za starejše občane, organiziranje letovanj za najmlajše in seveda tudi priprava prireditve Z roko v roki.

»Zato danes, vam vsem, tukaj skupaj zbranim, iskrena hvala, saj ste s svojo prisotnostjo več kot dokazali, da vam ni vseeno in da ste se skupaj z roko v roki pripravljeni boriti za tiste in pomagati tistim, ki tega sami ne zmorejo,« je še dejala.

»Svoje dlani smo odprli in zbrali 1350,70 evrov,« pa nam je ob koncu prireditve zaupala predsednica Krajevne organizacije Rdečega križa Žalna Olga Jaketič, ki je ta dan prevzela tudi posebno priznanje za izjemen prispevek na področju humanitarnega delovanja, ki ga je ob 70-letnici delovanja in 20-letnici dobrodelne prireditve Z roko v roki Krajevni organizaciji Rdečega križa Žalna podelilo Območno združenje Rdečega križa Grosuplje.

Nastopajoči na 20. prireditvi Z roko v roki so bili otroci iz vrtca Kobacaj, otroci Podružnične osnovne šole Žalna, Otroški pevski zbor Žalčki, Moški pevski zbor Samorastnik, Mladinska folklorna skupina Račna, Mešani pevski zbor U3, za namen prireditve so se v skupino združili tudi mladi glasbeniki iz okolice, pod vodstvom Gregorja Skubica, ter gledališka skupina Gledališče pod mostom. Za posebno presenečenje je letos poskrbel Marko Vozelj.

Pričarali so nam tisti pravi praznični ambient, ko smo začutili drug drugega, našo povezanost, ko so se dotaknili naših src. V lepem, sproščenem vzdušju, in z malo spodbude Marka Vozlja, pa smo ob koncu prireditve vsi skupaj tudi zapeli.


BRALČEVO MNENJE

ODDAJ KOMENTAR


error: Content is protected !!