Trenutno se predvaja

Naslov

Izvajalec

Background

KRAJINSKI PARK RADENSKO POLJE SLOVESNO PRISTOPIL K SKUPNOSTI NARAVNIH PARKOV SLOVENIJE

OBJAVILon 5 decembra, 2019

V torek, 3. decembra 2019, je v dvorani Mestne knjižnice Grosuplje potekal slovesen dogodek pristopa Krajinskega parka Radensko polje k Skupnosti naravnih parkov Slovenije. Slovesnega dogodka so se udeležili župan dr. Peter Verlič, direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar, direktorica Turizma Grosuplje Petra Zakrajšek, vodja Krajinskega parka Radensko Polje mag. Tina Mikuš, predsedujoči Skupnosti naravnih parkov Slovenije in direktor Krajinskega parka Strunjan Robert Smrekar ter predstavniki ostalih parkov, članov skupnosti, podpisniki pristopne izjave. V imenu Krajinskega parka Radensko polje je pristopno izjavo podpisala direktorica Turizma Grosuplje Petra Zakrajšek.

Župan dr. Peter Verlič je ob dogodku povedal, da smo tega pristopa seveda zelo veseli. Želimo si nekega sozvočja ohranjanja narave in hkrati neke dodane vrednosti za lokalno prebivalstvo. »Bolj smo povezani, več se naučimo,« je dejal.

Radensko polje pa bo s tem pridobilo tudi na prepoznavnosti. »Turizem v naši občini je prebujajoča se princeska. S Turizmom Grosuplje, kot novim zavodom, smo si zastavili pot, dovolj ambiciozno, in Radensko polje, naš krajinski park, je zagotovo ena izmed tistih vrednot, ki jo bomo znotraj Turizma Grosuplje še posebej izpostavili,« je še dejal, ob tem pa dodal, da bi to vrednoto sprva želeli bolj približati našim občankam in občanom, potem pa seveda tudi vsem tistim obiskovalcem, ki bi si prišli to vrednoto pogledat od drugje.

Vesel pa je tudi, da se prav na območju tega našega krajinskega parka prav zdaj izvajata dva močna evropska projekta, v okviru katerih bomo med drugim uredili večnamenski naravovarstveni center Šica, zgradili podhode in ograje, ki bodo dvoživkam omogočili varno prehajanje cest ob selitvah ter uredili učne in interpretacijske poti.

Predsedujoči Skupnosti naravnih parkov Slovenije Robert Smrekar je dejal, da so kot skupnost naravnih parkov zelo veseli vsake nove članice. Združevanje, povezovanje posameznih upravljavcev zavarovanih območij je zelo pomembno za udejanjanje skupnih ciljev, ki jih upravljavci zasledujejo. »To je zlasti varstvo narave,« je še dejal. 

»Pristop k skupnosti je zelo pomemben, zato ker s tem, ko vstopamo v skupnost naravnih parkov, seveda pridobivamo tudi pomoč in pa veliko znanja iz izkušenih parkov, ki že vrsto let delujejo, in nam bodo lahko pri mnogih strokovnih vprašanjih tudi pomagali,« pa je ob dogodku povedala vodja Krajinskega parka Radensko polje mag. Tina Mikuš.

Skupnost naravnih parkov Slovenije je sicer bila ustanovljena leta 2011 in danes, skupaj s Krajinskim parkom Radensko polje, združuje petnajst upravljalcev zavarovanih območij. Povezuje jih skupni interes ohranjanja narave, zagotavljanja ravnovesja med učinkovitim varovanjem narave, kulturnega izročila in na drugi strani različnih dejavnosti znotraj zavarovanih območij, tudi turizma.

Ob tem pa naj omenimo, da prav v letošnjem decembru Krajinski park Radensko polje obeležuje tudi 10. obletnico od razglasitve zavarovanega območja, ki ga je 23. decembra 2009, na svoji 30. redni seji, sprejel Občinski svet Občine Grosuplje.


BRALČEVO MNENJE

ODDAJ KOMENTAR


error: Content is protected !!