Trenutno se predvaja

Naslov

Izvajalec

Background

SREČANJE STAREJŠIH KRAJANOV ŠT. JURIJA V LETU 2019

OBJAVILon 5 decembra, 2019

V soboto, 30. novembra 2019, sta Krajevna skupnost Št. Jurij in Krajevna organizacija Rdečega križa Št. Jurij v kulturnem domu v Mali vasi organizirali že osmo srečanje za starejše krajane Št. Jurija, lepo kulturno prireditev, da se v prijetni družbi eden drugega malo poveselijo, pogovorijo in razvedrijo.

Srečanja so se udeležili tudi gostje župan dr. Peter Verlič, direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar, predsednica Krajevne skupnosti Št. Jurij Marina Rebolj in predsednik Območnega združenja Rdečega križa Grosuplje Matjaž Marinček, ki so zbrane krajanke in krajane ob tej priložnosti tudi nagovorili.

Župan dr. Peter Verlič se je spominjal, kako smo vsi pričakovali leto 2000, in kako mu je njegov pokojni oče, ko je imel sam komaj 10 let, pravil, da leta 2000 ne bomo dočakali, saj bo prej konec sveta. In te besede so ga spremljale vse do leta 2000. »Pa poglejmo, kje smo danes. Že kar dobro smo zakorakali v 21. stoletje in pred nami je leto 2020. Čas res hitro teče,« je dejal.

»A trenutki kot so današnji, pa čas ustavijo, in prav je tako. Da se dobimo skupaj, da kakšno rečemo,« je nadaljeval, in se ob tej priložnosti Krajevni organizaciji Rdečega križa Št. Jurij in Krajevni skupnosti Št. Jurij za organizacijo takšnega srečanja tudi zahvalil.

Povedal je še, da ga je predsednica krajevne skupnosti Marina Rebolj seznanila s številnimi željami, projekti, ki bi si jih želeli v krajevni skupnosti izvesti, za razvoj te krajevne skupnosti, za razvoj naše občine. Tega bi si želeli tudi na občini. Vendar pa je, kot je dejal, zelo razočaran nad našo vlado, parlamentom, saj predlog za povišanje sredstev občinam ni šel naprej. Potrebno bi bilo zagotoviti le 1% sredstev v državnem proračunu. To pa sedaj pomeni 1.600.000 evrov manj denarja za občino Grosuplje na letni ravni. Na občini se bomo seveda vseeno trudili za uresničitev čim več projektov, bi pa z več sredstvi marsikaj, kar je potrebno, lahko napravili veliko hitreje.

Župan je vsem zaželel lepo doživet adventni čas ter že sedaj tudi lepe božične praznike ter srečno, veselo, zdravo in uspešno leto 2020. »Pa da pridemo skupaj do 2050, potem se bomo pa pogovarjali dalje,« je še dejal.

Predsednica Krajevne skupnosti Št. Jurij Marina Rebolj je ob tej priložnosti delila z nami informacijo, da so člani krajevne skupnosti držali svojo spomladansko obljubo ter organizirali brušenje in lakiranje odra ter popravilo freske za zadnjo steno. To srečanje je tako prva prireditev na obnovljenem in tudi dodatno osvetljenem odru.

Smo pa se ta dan tukaj zbrali na pobudo Krajevne organizacije Rdečega križa Št. Jurij. Zato je z nami delila izkušnjo, ko je ravno pred nekaj dnevi prejela klic, ker se je za transplantacijo jeter pri zelo majhnem otroku potrebovalo krvno skupino 0. Za takšno operacijo je potrebnih kar 20 enot, se pravi 20 krvodajalcev.

»V takih primerih ne razmišljaš veliko, usedeš se v avto in greš. Med vožnjo domov razmišljaš, koga še lahko pokličeš in pošlješ k najbolj prijaznim sestram, ki nikoli ne zgrešijo žile. Vem, to je bil zame 21. odvzem,« je dejala.  

Pa to je le ena izmed številnih panog Rdečega križa, krvodajalstvo. Razmišljala je, da bi pričakovala, da se bo z vse bogatejšim in razvitejšim človeštvom potreba po humanitarni dejavnosti zmanjšala in končno omejila na naravne in druge nesreče, ki jih ni mogoče preprečiti. Vendar se to ne uresničuje.

Za veliko večino tragičnih okoliščin, kjer je potrebno delovanje Rdečega križa, je še vedno kriv človek. Od vojn in uničenja okolja, do revščine, ki je posledica ropanja in krivičnega razporejanja naravnih in družbenih dobrin. Še naprej gledamo v zrcalo dva naša obraza. Tistega, ki se ne ustavi pred ničemer, da bi lahko zadostil svojemu pohlepu, in drugega, solidarnega in sočutnega, ki z mnogo šibkejšimi močmi vsaj deloma odpravlja posledice ravnanja prvega.

»Prihodnost človeštva je v skupnosti resnično sočutnih in solidarnih ljudi. Ali pa je ne bo,« je dejala, svoj govor pa je sklenila z besedami: »Rdeči križ daje občutek tistim, ki dajejo, in tistim, ki prejemajo, da smo del velikega domovanja povezanosti, sočutnosti in solidarnosti. Da še vedno živimo v družbi, kjer je človek človeku lahko človek.« 

Predsednik Območnega združenja Rdečega križa Grosuplje Matjaž Marinček pa je v svojem nagovoru izpostavil, da so starejši, ki jim je ta prireditev namenjena, pravzaprav tisti, ki so gradili ta kraj in to občino. In zdaj je čas, da se jim na ta zelo skromen način za to oddolžimo. To je njihov praznik, zato jim je zaželel še posebej lepo praznovanje. Vsem prostovoljkam in prostovoljcem pa se je ob tej priložnosti zahvalil za njihovo požrtvovalno delo, prostovoljci so okostje Rdečega križa.

»Od srca vam želim res eno lepo praznovanje, vse dobro in da se prihodnje leto ob taki priliki spet srečamo,« je še dejal.        

Po uvodnih pozdravnih nagovorih smo se prepustili bogatemu kulturnemu programu. Učenci Podružnične osnovne šole Št. Jurij so zapeli lepe pesmice, jih tudi deklamirali, ter se prav tako predstavili z lepo glasbeno in plesno točko. Srečanje je s pesmijo popestril tudi kvartet nekdanjih članov Grosupeljskega okteta, za pravo razvedritev pa je poskrbel Ansambel kvinta. Prireditev je povezovala Sara Primec.

Foto: Brane Petrovič


BRALČEVO MNENJE

ODDAJ KOMENTAR


error: Content is protected !!