Trenutno se predvaja

Naslov

Izvajalec

Background

SREČANJE PREDSTAVNIKOV OBČINSKIH UPRAV MRC-JA S PREDSTAVNIKI NACIONALNE TOČKE H2020

OBJAVILon 12 decembra, 2019

V četrtek, 5. decembra 2019, smo se predstavniki občinskih uprav Medobčinskega razvojnega centra občin Grosuplje, Ivančna Gorica in Trebnje v sejni sobi Občine Ivančna Gorica srečali s predstavniki nacionalne točke Horizon 2020, predvsem z namenom, da se omenjene občinske uprave podrobneje seznanimo s samim programom Horizon 2020, okvirnim programom Evropske unije za raziskave in inovacije.

Zbrane je uvodoma lepo pozdravila vodja MRC-ja Jasmina Selan in izrazila zadovoljstvo, da je do srečanja prišlo, da smo se uspeli dogovoriti zanj, saj ta vedno predstavljajo korak v smeri novega sodelovanja, novih razvojnih projektov, ki prinašajo dodano vrednost za vse nas. 

Prijetno dobrodošlico je predstavnikom nacionalne točke H2020 ob tej priložnosti izrekel tudi župan občine Ivančna Gorica Dušan Strnad. 

V nadaljevanju srečanja pa sta nam nato mag. Peter Volasko in Petra Žagar iz Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport povedala več o samem programu H2020. Osrednje stebre programa predstavljajo: krepitev odličnosti znanosti in raziskav EU, krepitev vodilne vloge industrije na področju raziskav in inovacij ter reševanje ključnih družbenih izzivov, oziroma reševanje družbenih vprašanj, ki so povezana s socialno in ekonomsko krizo v Evropi, podnebnimi spremembami, trajnostnim razvojem mobilnosti in prometa, varnostjo v družbi, dostopnostjo do obnovljivih virov, zagotovitvijo preskrbe z varno hrano, pomenom evropske kulturne dediščine in spopadanjem z izzivom staranja prebivalstva.

Program H2020 se je začel izvajati 1. 1. 2014 in bo trajal do 31. 12. 2020. Pred nami so tako še zadnji razpisi v okviru programa, katerim smo se posvetili v nadaljevanju in zajemajo naslednja področja: podnebne spremembe, biotsko raznovrstnost in ekosistemske storitve; kulturno dediščino; širjenje: razširjeno pobratenje; tematska omrežja zbranega znanja, pripravljena za prakso.

Da smo dobili še bolj celovito sliko, pa smo se seznanili še z nekaj primeri uspešnih praks, ki sta nam ji predstavila dr. Antoaneta Kuhar in Gašper Žerjal iz Kmetijskega inštituta Slovenije.

Foto: Gašper Stopar


BRALČEVO MNENJE

ODDAJ KOMENTAR

Vaš email naslov ne bo objavljen. Označena polja z (*) je potrebno izpolnitierror: Content is protected !!