Trenutno se predvaja

Naslov

Izvajalec

Background

V RAZPRAVI O KOHEZIJSKI POLITIKI V PRIHODNJEM PROGRAMSKEM OBDOBJU 2021-2027 SODELOVALA TUDI VODJA MRC-JA JASMINA SELAN

OBJAVILon 12 decembra, 2019

Evropska komisija je v torek, 3. decembra 2019, v okviru priprav na izvajanje evropske regionalne politike v obdobju 2021-2027 organizirala dve razpravi o razvojnih potrebah in naložbah v prihodnjem finančnem obdobju, eno s predstavniki zahodne in drugo s predstavniki vzhodne kohezijske regije, med drugim iz Skupnosti občin Slovenije.

Razprave s predstavniki zahodne kohezijske regije se je v prostorih Mestne občine Ljubljana udeležila tudi vodja Medobčinskega razvojnega centra občin Grosuplje, Ivančna Gorica in Trebnje Jasmina Selan, nedavno imenovana tudi za podpredsednico Komisije Skupnosti občin Slovenije za razvojne projekte v naslednji finančni perspektivi.

Evropsko komisijo sta predstavljala Vittoria Alliata di Villafranca, direktorica na generalnem direktoratu Evropske komisije za regionalno in mestno politiko, in Egbert Holthuis, vodja enote na generalnem direktoratu za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje.

Po njunih uvodnih predstavitvah je sledila razprava, v kateri so udeleženci izpostavili predvsem težave neenakosti razvoja znotraj zahodne regije ter veliko pomanjkanje pričakovanih sredstev. Tako so predlagali, da bi sveženj, na račun vzhodne kohezijske regije, povečali v višini 15 % sredstev. Pri tem je župan občine Tolmin Uroš Brežan izpostavil, da 2/3 slovenskih občin v sedanji finančni perspektivi ni imelo dostopa do sredstev iz mehanizma za Celostne teritorialne naložbe (CTN), ker so bile do prijave upravičene le mestne občine. Matej Gojčič, namestnik direktorice RRA LUR pa je poudaril, da so mestne občine v okviru CTN lahko prijavile kakršenkoli projekt, medtem ko smo ostale dobile dostop do Dogovora za razvoj regij preko Evropskega sklada za regionalni razvoj šele leta 2017, ko se je spremenil Operativni program, kjer pa veljajo zelo stroga merila, tako da večina občinskih projektov ne izpolni pogojev za sofinanciranje.

Razprava s predstavniki vzhodne kohezijske regije pa je potekala v Kristalni dvorani, v Zagorju ob Savi. Te se je sicer med drugim udeležil tudi predsednik Komisije Skupnosti občin Slovenije za razvojne projekte v naslednji finančni perspektivi Damjan Jaklin.


BRALČEVO MNENJE

ODDAJ KOMENTAR


SoundCloud
error: Content is protected !!