Trenutno se predvaja

Naslov

Izvajalec

Background

MINISTER ZA INFRASTRUKTURO JERNEJ VRTOVEC OB TERENSKEM OGLEDU KOČEVSKE ŽELEZNIŠKE PROGE OBISKAL TUDI GROSUPLJE

OBJAVILon 15 julija, 2020

Konec leta 2018 je Direkcija RS za infrastrukturo zaključila z gradbenimi deli na železniškem odseku Ribnica–Kočevje, s tem pa je bila v gradbenem smislu zaključena tudi obnova celotnega 49 km dolgega odseka od Grosupljega do Kočevja. Po obnovljeni kočevski progi je nato 12. aprila lani, po desetih letih, odkar je bil železniški promet do Kočevja povsem opuščen, na železniško postajo Kočevje prispel tudi prvi tovorni vlak.

Sedaj pa že težko pričakujemo, da bo na kočevski progi ponovno uveden tudi redni potniški promet, ki bo zaživel po skoraj 50 letih. Po koncu gradbenih del so namreč sledila še dela, ki vključujejo zamenjavo in posodobitev signalno varnostnih in telekomunikacijskih naprav ter ureditev in zavarovanje nivojskih prehodov. Ta vse od takrat lepo potekajo.  

V sredo, 15. julija 2020, se je na terenski ogled del na kočevski železniški progi odpravil tudi minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, v družbi državnega sekretarja Aleša Miheliča in generalnega direktorja Slovenskih železnic Dušana Mesa.

Delegacija se je iz glavne železniške postaje v Ljubljani proti Kočevju odpravila z vlakom, kratek postanek na poti pa naredila tudi v Grosupljem, kjer sta jo pričakala župan občine Grosuplje dr. Peter Verlič in direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar, skupaj z v.d. direktorice Direkcije RS za infrastrukturo Ljiljano Herga.

Župan dr. Peter Verlič je ob dogodku povedal, da smo obiska celotne, res kompetentne ekipe v Grosupljem izredno veseli, posebej pa novice, ki so jo prinesli s seboj. »Sredstva za rekonstrukcijo železniške postaje Grosuplje so zagotovljena in v prihodnjem letu bo tukaj nastalo še eno veliko gradbišče, ko se bo začela rekonstruirati železniška postaja, kot vemo z novimi tiri, z novimi peroni, ki bodo pokriti, z novimi izvennivojskimi dostopi do peronov,« je dejal. Zaupal pa nam je tudi, da že prihodnji teden podpisujemo sofinancerski sporazum za ureditev nadvoza pri nekdanjem Motvozu, z gradnjo katerega pa bomo tako pričeli že letos. »Skratka, to so res lepe novice,« je še dejal župan.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, državni sekretar Aleš Mihelič in generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes so nato pot nadaljevali vse do Kočevja, na poti pa naredili postanke tudi na železniških postajah in postajališčih Dobrepolje, Velike Lašče, Žlebič in Ribnica.

Jana RoštanFotogalerija


BRALČEVO MNENJE

ODDAJ KOMENTAR


error: Content is protected !!