Trenutno se predvaja

Naslov

Izvajalec

Background

V stiškem samostanu predstavili turistično in kulinarično ponudbo

OBJAVILon 29 novembra, 2019

Samostan v Stični oziroma Cistercijanska opatija Stična je včeraj prvič v 900 letni zgodovini pripravil dan odprtih vrat z namenom predstavitve romarske, kulinarične in druge okoliške turistične ponudbe. »Samostan je bil ustanovljen že davnega leta 1136 in je najstarejši delujoč samostan na slovenskem, ki deluje na duhovnem, verskem, hkrati pa tudi ves čas na kulturnem in gospodarskem področju«, poudarja novi stiški opat Maksimilijan File, ki je bil avgusta letos umeščen za 58. stiškega opata.

Poudaril je, da so vrata samostana turističnim delavcem in medijem odprli z namenom. Znotraj zidov te ustanove deluje več organizacij in dejavnosti, katere želijo še dodatno predstaviti širši javnosti, predvsem turističnim delavcem in organizacijam. »Lahko zagotovim, da ljudje poznajo Stično in z njo naš samostan, prav tako je tu vsakoletno srečanje mladih. Mnogi pa ne vedo, da pri nas že več kot dve desetletji delujeta Muzej krščanstva na Slovenskem in samostansko podjetje Sitik, ki se ukvarja s tradicijo patra Simona Ašiča z zeliščarstvom. Z njim imamo tudi povezano čajnico s prodajalno izdelkov pripravljenih po njegovih receptih«.

V samostanu imajo tudi dom duhovnosti, več kot sto prenočitvenih postelj, odlično kulinarično ponudbo za skupine oglednikov, pohvalijo pa se tudi s svojo lastno kmetijo, kjer v okviru dopolnilne dejavnosti proizvajajo domače pridelke. Vse to so tudi pripravili na pokušino ob dnevu odprtih vrat. Poleg samostanske ponudbe so se v znamenitem stiškem križnem hodniku v sodelovanju z ivanškim Zavodom Prijetno domače predstavile še turistične znamenitosti iz občine Ivančna Gorica in izven nje.

Opat Maksimilijan je še povedal, da je prioritetno poslanstvo stiških menihov še vedno na prvem mestu molitev in delo. Samostan se sproti obnavljajo in vzdržujejo, za kar so si močno prizadevali tudi njegovi predhodniki. Omenil je še dve zanimivosti in sicer se površina ostrešja samostana razprostira na kar treh hektarjih, za vse poznavalce poljedelstva pa je zanimivost ta, da je prvi železni plug slovensko zemljo prvič zarezal ravno v Stični.

Dogodku v samostanu je prisostvoval tudi župan Dušan Strnad, ki je povedal, da je s samostanom neločljivo povezano tudi življenje občine Ivančna Gorica. Poleg začetkov pobratenja z nemško občino Hirschaid pred več kot štiridesetimi leti, danes občina s samostanom dobiva močnega partnerja za razvoj turizma. Poleg tega pa občina vedno naleti na odprta vrata, kadar potrebuje sodelovanje s strani samostanske družine.


BRALČEVO MNENJE

ODDAJ KOMENTAR


error: Content is protected !!